pasztet domowy |
Pasztet pieczemy z moim narzeczonym regularnie od ubiegłego roku. Zawsze staramy się przygotować go więcej, a po upieczeniu i wystudzeniu porcjujemy i większą część mrozimy. Tak przygotowane zapasy :) sprawiają,że kiedy mamy tylko ochotę na pasztet sięgamy po własny, a nie ten sklepowy do których nie jestem zbyt przekonana. Wykonany własnoręcznie od razu smakuje lepiej, a przy tym wiem dokładnie co jest w nim w środku, na co ostatnio zwracam szczególną uwagę.Do przygotowania własnego pasztetu, możemy użyć dowolnego mięsa, czy to wieprzowina, wołowina czy nawet sam drób. Wszystko wedle uznania to mi się w tym najbardziej podoba :-) Ten dzisiejszy jest z mix-em różnego rodzaju mięs i warzyw. Jeżeli chodzi o składniki to na początku ostro trzymałam się przepisu, od niedawna robimy go prawie na oko.
Pasztet domowy
Składniki:
- 2-3 duże piersi z kurczaka
- ok 1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs
- 1/2 kg surowego boczku lub podgardla
- 4-5 jajek
- 6 średnich marchewek
- 3 pietruszki
- pół dużego selera
- 3-4 cebule
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 2 suche kajzerki
- 3 liście laurowe
- ok 6 ziaren pieprzu
- kilka ziaren jałowca i gorczycy
- główka czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, świeżo zmielony pieprz
- cząber
- świeże zioła
- oregano
- majeranek
- tłuszcz do wysmarowania keksówek
- bułka tarta do obsypania keksówek
Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych rodzaju mięs.
Warzywa obrać i pokroić. Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki wtedy szybciej się ugotuje. Do większego garnka wlać wodę i lekko ją osolić, wrzucić liście laurowe, ziarenka pieprzu , gorczycy i jałowca. Do garnka z wodą włożyć mięso, obrane cebule oraz marchew, pietruszkę, selera. Zagotować wszystko na dużym ogniu, później go zmniejszyć i gotować wszystko ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Wątróbkę dokładnie opłukać, wysuszyć a następnie obsmażyć na tłuszczu. Po wystudzeniu mięso, zmielić dwukrotnie na gładką masę wraz z ugotowanymi warzywami i obsmażoną wątróbką. Pierwszy raz zmielić na grubszych oczkach, a po raz drugi na małych. W pozostałym wywarze namoczyć bułki kajzerki, a następnie również je zmielić w maszynce. Do tak przygotowanej masy dodać przyprawy i wszystko razem wymieszać i spróbować w smaku (powinien być nieco wyrazisty, po dodaniu jajek jego smak nieco złagodnieje). Następnie dodać jajka i wszystko razem połączyć.
Formy keksówki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułą tartą. Masę pasztetu przełożyć do form - 3/4 wysokości keksówki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i włożyć do niego formy z pasztetem, piec ok 1 godzinę.
Jeżeli do pasztetu używamy w większości suchego mięsa, dobrze jest do na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z wodą. Parująca w wysokiej temperaturze woda sprawi,że pasztet po upieczeniu nie będzie zbyt suchy. Należy tylko uważać na to aby woda podczas pieczenia nie wyparowała, gdyż naczynie żaroodporne może wtedy pęknąć.
1 komentarz:
Jaki on bogaty w różne mięsiwa .Uwielbiam taki .To dopiero jest smak !
Prześlij komentarz