Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym |
Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym
Składniki:
- 80 dkg filetów matjasów
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier
- mała łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki posiekanej cebulki zielonej
- kilka jajek przepiórczych
Wykonanie:
Płaty śledziowe opłukać i pokroić w małe kawałki. Śledzie ułożyć a naczyniu i oprószyć pokrojoną w piórka cebulą.
Sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt naturalny, dodać przyprawy w tym odrobinkę cukru, koperek, zieloną cebulkę, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Płaty śledziowe opłukać i pokroić w małe kawałki. Śledzie ułożyć a naczyniu i oprószyć pokrojoną w piórka cebulą.
Sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt naturalny, dodać przyprawy w tym odrobinkę cukru, koperek, zieloną cebulkę, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym sosem czosnkowym zalać śledzie i odstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na noc. Po tym czasie śledzie przejdą sosem czosnkowym i będą smakować wyśmienicie. Podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi.
Smacznego :-)
Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym |
2 komentarze:
nigdy nie podawałam śledzi z jajkami, wygląda pysznie
a sosik super z dodatkiem skórki cytryny dla mnie bomba :)
Bez jajek ,to i z wielką ochotą bym zjadła .Pycha
Prześlij komentarz