sobota, 13 kwietnia 2013

Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym

Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym
 Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym

Składniki:
  • 80 dkg filetów matjasów
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier
  • mała łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej cebulki zielonej 
  • kilka jajek przepiórczych 
Wykonanie:
Płaty śledziowe opłukać i pokroić w małe kawałki.  Śledzie ułożyć a naczyniu i oprószyć pokrojoną w piórka cebulą. 
Sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt naturalny, dodać przyprawy w tym odrobinkę cukru, koperek, zieloną cebulkę, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. 
Tak przygotowanym sosem czosnkowym zalać śledzie i odstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na noc. Po tym czasie śledzie przejdą sosem czosnkowym i będą smakować wyśmienicie. Podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi. 
Smacznego :-) 

 Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym

2 komentarze:

Marta pisze...

nigdy nie podawałam śledzi z jajkami, wygląda pysznie
a sosik super z dodatkiem skórki cytryny dla mnie bomba :)

lutka40 pisze...

Bez jajek ,to i z wielką ochotą bym zjadła .Pycha

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...