kapuśniak |
Składniki :
- skrzydełko z indyka
- marchew;
- pietruszka
- kawałek selera;
- 30-50 dkg kapusty kiszonej
- 3-5 ziemniaków
- cebula
- 2 łyżeczki masła;
- łyżka mąki
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi.
Mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach.
Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Do tego dodajemy 1 liść laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz odrobinę kminku (10 ziarenek). Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości. W drugim garnku gotujemy rosół. Mięso zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę soli. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew , pietruszkę i selera. Na 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Łączenie wywarów. Kapustę z wywarem przelewamy do gotującego się rosołu. Cebulę podsmażamy na łyżce masła , powinna być lekko przyrumieniona. Dodajemy do niej łyżkę mąki , dokładnie mieszamy nadal podmażając. Dodajemy do cebulki i mąki ,2 -3 łyżki kapuśniaku , razem mieszamy i wszystko dodajemy do gotującej się zupy.
Kapuśniak doprawiamy majerankiem, solą , pieprzem ,maggi.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz