środa, 7 grudnia 2016

Dobry, sprawdzony kapuśniak

kapuśniak 




Składniki :

  • skrzydełko z indyka 
  • marchew;
  • pietruszka
  • kawałek selera;
  • 30-50 dkg kapusty kiszonej 
  • 3-5 ziemniaków
  • cebula
  • 2 łyżeczki masła;
  • łyżka mąki 
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi. 


Mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach. 
Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Do tego dodajemy 1 liść laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz odrobinę kminku (10 ziarenek). Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości. W drugim garnku gotujemy rosół. Mięso zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę soli. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew , pietruszkę i selera.  Na 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Łączenie wywarów. Kapustę z wywarem przelewamy do gotującego się rosołu. Cebulę podsmażamy na łyżce masła , powinna być lekko przyrumieniona. Dodajemy do niej łyżkę mąki , dokładnie mieszamy nadal podmażając. Dodajemy do cebulki i mąki ,2 -3 łyżki kapuśniaku , razem mieszamy i wszystko dodajemy do gotującej się zupy.
Kapuśniak doprawiamy majerankiem, solą , pieprzem ,maggi.
Smacznego :-) 

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...