Zbliża się noc sylwestrowych szaleństw. Poza wszelkiej maści trunkami, których z pewnością nie zabraknie na większości stołów w ten wieczór, musi się też na nich pojawić coś do jedzenia.
Najlepiej, gdyby potrawy na sylwestrowy wieczór były na zimno, proste w wykonaniu, a przy tym smaczne i
"robiące wrażenie".
Wszystkie te kryteria spełnia warstwowa sałatka gyros, którą szczerze polecamy!:)
SAŁATKA GYROS- SKŁADNIKI:
-podwójny filet z kurczaka
-2 czerwone cebule
-7 ogórków konserwowych
-7 ogórków konserwowych
-puszka kukurydzy konserwowej
-średnia kapusta pekińska
-keczup
-jogurt naturalny
-przyprawa gyros
SAŁATKA GYROS- WYKONANIE:
Filety
z piersi kurczaka oraz ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na
rozgrzanym oleju smażymy na rumiano pokrojone kawałki kurczaka posypane 2
łyżkami przyprawy gyros. Kapustę pekińską drobno siekamy. Odsączamy
kukurydzę. Po ostudzeniu mięsa, układamy warstwy sałatki gyros.
W przeźroczystej misce układamy na dnie
kawałki kurczaka,
warstwę keczupu,
warstwę ogórków,
warstwę kukurydzy,
warstwę jogurtu,
warstwę keczupu,
warstwę kapusty pekińskiej.
Na środku smarujemy jogurtem. Polewamy na środku i wokoło keczupem. Sałatkę oprószamy łyżeczką przyprawy gyros.
Sałatka gyros |
1 komentarz:
Sałatka Gyros wyszła rewelacyjna.
Prześlij komentarz