Świąteczne pierniczki |
Pierniczki świąteczne
Polecam przygotowanie pierniczków od razu z podwójnej porcji bo znikają w oka mgnieniu :-) U nas połowa znikła , zanim je wszystkie polukrowaliśmy. Pierniczki są z dodatkiem drożdży , ale tak naprawdę nie czuć ich zupełnie w smaku , a dzięki nim są mięciutkie już zaraz po upieczeniu. Po upieczeniu najlepiej przełożyć je od razu do metalowej puszki , dzięki temu zachowają swoją puszystość.
Chłopaki w akcji :-) |
Mój Mały pomocnik :) |
- 0,5 kg mąki
- 250g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- 3 łyzki miodu
- 42 gramy świeżych drożdży
- białko do posmarowania pierniczków
Wykonanie :
Masło rozpuszczamy wraz z miodem w małym rondelku. Kiedy ostygnie dodajemy pokruszone świeże drożdże , a następnie wszystko razem ucieramy. Suche składniki przesiewamy do robota kuchennego , ja użyłam do wykonania pierniczków Thermomix , ale można je wykonać zwykłym mikserem czy robotem kuchennym. Dodajemy miodowy zaczyn (roztopiony miód , masło i drożdże) , a następnie dodajemy jajka wszystko razem wyrabiamy.
Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę , gdyby się kleiło trzeba je lekko podsypać mąką.
Wałkujemy ciasto na grubość ok 4-5 mm. Foremkami wycinamy kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierniczków smarujemy białkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 8-10 minut. Po ostygnięciu możemy polukrować pierniczki lukrem i innymi ozdobami. Tak przygotowane będą piękną ozdobą świątecznej choinki :-)
świąteczne pierniczki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz