niedziela, 4 grudnia 2016

Pyszne bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Bułeczki drożdżowe 
Bułeczki drożdżowe 


Puszyste bułeczki drożdżowe warto upiec w domu , są tak pyszne że w błyskawicznym tempie znikają , upiekliśmy je popołudniu , a wieczorem już ich nie było :) 
Najlepiej oczywiście smakują zaraz po upieczeniu , świeżutkie , pachnące :) w całym domu unosi się smak drożdży , ten zapach zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem , kiedy to babcia co weekend piekła dla nas drożdżowe ciasta czy bułeczki , pychotka :) 

O to przepis :

  • 3 szklanki mąki tortowej 
  • 1/2 szklanki letniego mleka 
  • 5 dkg świeżych drożdży 
  • 100 g margaryny 
  • 2 jajka 
  • cukier waniliowy 
  • 4 łyżki cukru 
Wykonanie :
Mleko lekko podgrzać , do niego w kruszyć drożdże. Margarynę rozpuścić. Jajka , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystkie składniki wlać do mąki , wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcie , najlepiej w ciepłe miejsce. 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Szklanką wykrawać koła na środku kłaść odrobinę powideł , dżemu czy sezonowych owoców. Sklejać brzegi i układać na blaszce , sklejeniem na dół. 
Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem , będą błyszczące. 
Bułeczki na wierzchu można również posypać odrobiną kruszonki , ale nie jest to konieczne.

Piec w temperaturze 175 stopni ok 15-20 minut , aż się zarumienią. 

Smacznego :-) 


Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...