Bułeczki drożdżowe |
Bułeczki drożdżowe
Puszyste bułeczki drożdżowe warto upiec w domu , są tak pyszne że w błyskawicznym tempie znikają , upiekliśmy je popołudniu , a wieczorem już ich nie było :)
Najlepiej oczywiście smakują zaraz po upieczeniu , świeżutkie , pachnące :) w całym domu unosi się smak drożdży , ten zapach zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem , kiedy to babcia co weekend piekła dla nas drożdżowe ciasta czy bułeczki , pychotka :)
O to przepis :
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 5 dkg świeżych drożdży
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
Wykonanie :
Mleko lekko podgrzać , do niego w kruszyć drożdże. Margarynę rozpuścić. Jajka , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystkie składniki wlać do mąki , wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcie , najlepiej w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Szklanką wykrawać koła na środku kłaść odrobinę powideł , dżemu czy sezonowych owoców. Sklejać brzegi i układać na blaszce , sklejeniem na dół.
Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem , będą błyszczące.
Bułeczki na wierzchu można również posypać odrobiną kruszonki , ale nie jest to konieczne.
Piec w temperaturze 175 stopni ok 15-20 minut , aż się zarumienią.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz