Blok czekoladowy |
Ten specyficzny, niepowtarzalny smak pamięta z pewnością wielu z Was, szczególnie, jeśli Wasz wiek zaczyna się co najmniej od "3" z przodu...:) W późnym PRL-u, okresie ciągłych deficytów wszystkiego, niejedna mama przyrządzała ten smakołyk swoim pociechom, rekompensując w ten sposób brak wyrobów czekoladowych w sklepach. Również moja mama od czasu do czasu produkowała blok czekoladowy, bo o nim mowa- w tamtym czasie wydawał mi się on niewyobrażalnie pyszny...
W kilkanaście lat później zapytałem ją o przepis na ten specjał i ów przepis zapisałem.
Warto odbyć podróż sentymentalną w świat smaków i aromatów dzieciństwa, i sprawdzić, czy smak z naszych wspomnień jest rzeczywiście tak wspaniały, jakim go zapamiętaliśmy...
BLOK CZEKOLADOWY- SKŁADNIKI:
- pół kostki masła lub margaryny (polecam masło)
- 3 czubate łyżki stołowe kakao
- pół szklanki mleka 3,2%
- szklanka cukru
- 3 szklanki mleka w proszku (sypkie, nie granulowane)
- dodatki wg gustu- np. bakalie, orzechy, kruszone herbatniki
BLOK CZEKOLADOWY- WYKONANIE:
1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier, kakao i mleko, dokładnie i długo mieszamy dalej podgrzewając, aż zaczną pojawiać się bąbelki.
2. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie dosypujemy powoli mleko w proszku, cały czas intensywnie mieszając drewnianą łyżką aż do połączenia składników i eliminacji grudek. Blok powinien mieć gęstą konsystencję, łyżka powinna w nim stać.
3. Dosypujemy ulubione dodatki i całość kolejny raz dokładnie mieszamy. W moim przypadku dodałem rodzynki i całe (nie kruszone) orzechy laskowe.
4. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy, np. keksówki i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po kilku godzinach blok nadaje się do jedzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz