czwartek, 29 grudnia 2016

Sałatka warstwowa gyros


Sałatka gyros
Zbliża się noc sylwestrowych szaleństw. Poza wszelkiej maści trunkami, których z pewnością nie zabraknie na większości stołów w ten wieczór, musi się też na nich pojawić coś do jedzenia. 
Najlepiej, gdyby potrawy na sylwestrowy wieczór były na zimno, proste w wykonaniu, a przy tym smaczne i
"robiące wrażenie". 
Wszystkie te kryteria spełnia warstwowa sałatka gyros, którą szczerze polecamy!:)

SAŁATKA GYROS- SKŁADNIKI:
-podwójny filet z kurczaka
 -2 czerwone cebule
-7 ogórków konserwowych
 -puszka kukurydzy konserwowej
-średnia kapusta pekińska
-keczup
-jogurt naturalny
-przyprawa gyros

 SAŁATKA GYROS- WYKONANIE:

Filety z piersi kurczaka oraz ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy na rumiano pokrojone kawałki kurczaka posypane 2 łyżkami przyprawy gyros. Kapustę pekińską drobno siekamy. Odsączamy kukurydzę. Po ostudzeniu mięsa, układamy warstwy sałatki gyros.
W przeźroczystej misce układamy na dnie
kawałki kurczaka,
warstwę keczupu,
warstwę ogórków,
warstwę kukurydzy,
warstwę jogurtu,
warstwę keczupu,
warstwę kapusty pekińskiej.
Na środku smarujemy jogurtem. Polewamy na środku i wokoło keczupem. Sałatkę oprószamy łyżeczką przyprawy gyros.

Sałatka gyros
Pomysł na sałatkę gyros zaczerpnięty ze strony: http://www.ewa-wachowicz.pl/salatka-gyros-tradycyjna-id244.html

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Sałatka Gyros wyszła rewelacyjna.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...