Pasztet z czerwonej soczewicy według przepisu Agnieszki Kręglickiej |
Idealne urozmaicenie wielkanocnego stołu, banalnie prosty do wykonania , przy czym bardzo zdrowy. Polecam wykonać go z czerwonej soczewicy , której nie trzeba wcześniej namaczać i bardzo szybko się gotuje. Samo zdrowie :-)
Przepis znaleziony a w archiwalnych "Wysokich Obcasach" wg Agnieszki Kręglickiej , oczywiście nieco zmieniony przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła i domowe wyroby do chleba :)
Pasztet z soczewicy
Składniki:
- 200-250 g czerwonej soczewicy,
- 2 szklanki wody,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- 4-5 większych marchewek,
- 1/2 selera korzeń,
- 2 średnie pietruszki,
- 1-2 średnie cebule,
- posiekany czosnek,
- 3 jajka roztrzepane,
- świeżo zmielony pieprz , sól do smaku,
- chili wg uznania,
- 1 łyżeczka sosu sojowego-ciemnego,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- masło + mąka tarta do wysmarowania keksówki,
- tłuszcz do smażenia,
Wykonanie:
Soczewicę należy dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody (500ml), wodę lekko osolić, dodać liść laurowy i kilka ziarenek gorczycy.Gotować,aż ziarna się rozpadną na papkę (ok 20-30 min) , od czasu do czasu mieszając.Wyjąć przyprawy i przestudzić soczewicę. Marchewkę , selera, pietruszkę obrać , zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Przygotowane przyprawy wsypać do małej miseczki tj. kumin, papryczkę chili (płatki chili), świeżo starty imbir i wszystko zamieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać 8-10 łyżek oleju i wsypać przygotowane w miseczce przyprawy, smażyć kilka sekund,aż przyprawy zaczną uwalniać aromaty. Po chwili dodać czosnek wraz z cebulą i zeszklić. Dołożyć utarte drobno warzywa: marchew, pietruszkę , selera i powoli wszystko dusić (w razie potrzeby dodać więcej oleju). Warzywa powinny być wilgotne .Dodać łyżeczkę sosu sojowego i wszystko zamieszać. Pilnować by się nie przypaliły. Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia , przestudzić i przełożyć do większej miseczki, a następnie dodać soczewicę.Doprawić resztą przypraw: sól, świeżo zmielony pieprz, gałkę muszkatołową, smak powinien być nieco wyrazisty (po dodaniu masy jajecznej , złagodnieje). Dodać jaja i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki i stuknąć nią delikatnie parę razy o blat, tak by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pasztet piec ok 40-50 minut w temperaturze ok 180-190 stopni , aż wierzch delikatnie się zarumieni. Po upieczeniu dokładnie ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Pasztet z czerwonej soczewicy według przepisu Agnieszki Kręglickiej |
14 komentarzy:
wstaw banerek :))
już dodany :) dziękuję :)
wygląda bardzo apetycznie!
jest pyszny, naprawdę polecam :)
wspaniale wygląda... :)
wygląd, wyglądem , ale jaki jest pyszny w smaku :)
a ja wlasnie robie taki pasztecik z soczewicy , choc zupelnie inny,mam nadzieje, ze bedzie tez pyszny jak Twoj:-)
Jak już upieczesz i skosztujesz to podziel się przepisem, chętnie wypróbuję również inne. Ostatnio znów w weekend piekłam ten tylko z dodatkiem pieczarek :-) wyszedł również smacznie.Ach nigdy nie przypuszczałam,że stanę się fanką soczewicy.
Musi być smaczny,pięknie wygląda :)
i taki też jest :)polecam gorąco :)
Witam, dziś będzie próba pasztetowa. Wielkie wyzwanie dla mnie, bo nie mam talentu do kucharzenia. Dam znać. Pozdrawiam!
Wyszedł pyszny! Dziś będzie powtórka!
Cieszę się ogromnie,że wyszedł i smakuje :))) Pozdrawiam serdecznie :)
uwielbiam takie pasztety :)
Prześlij komentarz