poniedziałek, 2 maja 2016

Pierogi ruskie Siostry Anastazji



Przepis na ciasto : 
-1/2 kg mąki pszennej
-1 jajko
-1/2 płaskiej łyżeczki soli
-ok. 1 szklanki letniej wody
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
Nadzienie : 
-1/2 kg ziemniaków
-20-30 dag białego sera
-1 duża cebula
-tłuszcz-
sól
-pieprz

Ziemniaki ugotować i ugnieść, dodając biały ser pokruszony (nie mielony), tak aby były grudki. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem - ma być pikantne.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.

Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane masłem lub masłem z przesmażoną cebulą.

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...