wtorek, 15 października 2013

Sałatka z zielonych pomidorów


Sałatka ta zupełnie nie była w planach, jednak pomidory w ogródku u rodziców nie zdążyły wszystkie dojrzeć w pełni , a  w nocy przyszły  przymrozki i niestety wszystkie trzeba było zebrać ,więc przepis był jak znalazł :-) Pomidory podzieliłam na 2 części i dzięki temu wyszły dwie różne sałatki - pierwsza z dodatkiem czerwonej papryki , a druga z marchewką. 



Składniki na sałatkę z dodatkiem czerwonej papryki: 


  • 2 kg zielonych pomidorów 
  • 3 sztuki większej cebuli 
  • 3-4 sztuki czerwonej papryki 















Składniki na sałatkę z dodatkiem marchewki: 


  • 2 kg zielonych pomidorów 
  • 3 sztuki większej cebuli 
  • 5-6 większych marchewek pokrojonych w grubsze plasterki





 



Zalewa:
  • 1 l wody 
  • 1 szklanka octu
  • 6 płaskich łyżeczek soli 
  • 12 łyżek cukru 
Do każdego słoika dodajemy:
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie (po 2-3 na słoik)
  • ząbek czosnku 
  • pieprz ziarnisty (po 2-3 na słoik)

Wykonanie: 

Pomidory o paprykę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Paprykę w paski grubości ok 2 cm. 
Cebulę pokroić w półplasterki. (w przypadku sałatki drugiej : marchew obrać , umyć i pokroić w plasterki ) .Pokrojone warzywa wymieszać na dużej  misce. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na przynajmniej 2 h. W między czasie wyparzyć słoiki , do każdego dodać obrany ząbek czosnku , liść laurowy , pieprz oraz ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików nakładać sałatkę wraz z zalewą , zakręcać i pasteryzować od zagotowania ok 20 minut. 









Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...