Sałatka ta zupełnie nie była w planach, jednak pomidory w ogródku u rodziców nie zdążyły wszystkie dojrzeć w pełni , a w nocy przyszły przymrozki i niestety wszystkie trzeba było zebrać ,więc przepis był jak znalazł :-) Pomidory podzieliłam na 2 części i dzięki temu wyszły dwie różne sałatki - pierwsza z dodatkiem czerwonej papryki , a druga z marchewką.
Składniki na sałatkę z dodatkiem czerwonej papryki:
Składniki na sałatkę z dodatkiem marchewki:
- 2 kg zielonych pomidorów
- 3 sztuki większej cebuli
- 5-6 większych marchewek pokrojonych w grubsze plasterki
Zalewa:
- 1 l wody
- 1 szklanka octu
- 6 płaskich łyżeczek soli
- 12 łyżek cukru
Do każdego słoika dodajemy:
- liść laurowy
- ziele angielskie (po 2-3 na słoik)
- ząbek czosnku
- pieprz ziarnisty (po 2-3 na słoik)
Wykonanie:
Pomidory o paprykę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Paprykę w paski grubości ok 2 cm.
Cebulę pokroić w półplasterki. (w przypadku sałatki drugiej : marchew obrać , umyć i pokroić w plasterki ) .Pokrojone warzywa wymieszać na dużej misce. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na przynajmniej 2 h. W między czasie wyparzyć słoiki , do każdego dodać obrany ząbek czosnku , liść laurowy , pieprz oraz ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików nakładać sałatkę wraz z zalewą , zakręcać i pasteryzować od zagotowania ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz