czwartek, 21 listopada 2013

Buraczki na zimę




Buraczki na zimę

Składniki:
  • 5 kg buraków - utartych na średnich oczkach
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
Wykonanie:

  • buraki umyć i wraz z ogonkami umieścić ciasnow dużym garnku
  • zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny,do miękkości
  • po ugotowaniu zalać zimną wodą i obrać  (wtedy dużo łatwiej je się obiera)
  • buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach , ja przy takiej dużej ilości warzyw najczęściej używam  maszynkę z nakładką do szatkowania.
  • z podanych składników przygotować zalewę : ocet ,cukier , sól chwilkę pogotować.
  • buraki nakładać do sparzonych słoików i zalewać  przygotowaną zalewą octową,
  • pasteryzować ok 15-20 minut od momentu zagotowania.




Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...