Szarlotka jabłkowo-dyniowa z orzechami :-)
Składniki:
I.Ciasto:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
- 160 g schłodzonej margaryny lub masła pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki wody-opcjonalnie
II.Farsz:
- garść obranych orzechów włoskich
- 4 obrane jabłka (szara Reneta)
- 2 szklanki puree z dyni
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 goździki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- cukier wg uznania ( u mnie 1/2 szklanki)
Wykonanie:
Cukier , cukier waniliowy i żółtka utrzeć , dodać margarynę (masło) pokrojoną w kostkę i wszystko razem połączyć. Następnie powoli dodawać mąkę wraz ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i nadal ucierać.Kiedy ciasto będzie zbyt sypkie można dodać po łyżce wodę.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, wcześniej obsypaną mąką i dobrze wyrabiać.
Podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na 40 minut.
Pierwszą część ciasto wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem. Orzechy włoskie drobno siekamy i wykładamy je na wierzch formy wyłożonej ciastem.
Formę z ciastem chowamy do lodówki, a tymczasem obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu. Dusimy aż dynia będzie miękka.Dodajemy do puree z dyni pokrojone w grubą kostkę obrane wcześniej jabłka i wszystko razem prażymy. Dodajemy cukier wg uznania , zmielone goździki , imbir oraz cynamon.
Tak przygotowaną masą jabłkowo - dyniową wykładamy na ciasto pokryte wcześniej orzechami.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy, wycinamy paski i układamy na masę tworząc kratkę.
Piec około godziny w temperaturze 170 C. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Coś spokojnego na zimowy wieczór:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
- 160 g schłodzonej margaryny lub masła pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki wody-opcjonalnie
II.Farsz:
- garść obranych orzechów włoskich
- 4 obrane jabłka (szara Reneta)
- 2 szklanki puree z dyni
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 goździki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- cukier wg uznania ( u mnie 1/2 szklanki)
ponadto:
- cukier puder do posypaniaszarlotka jabłkowo-dyniowa z orzechami |
Wykonanie:
Cukier , cukier waniliowy i żółtka utrzeć , dodać margarynę (masło) pokrojoną w kostkę i wszystko razem połączyć. Następnie powoli dodawać mąkę wraz ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i nadal ucierać.Kiedy ciasto będzie zbyt sypkie można dodać po łyżce wodę.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, wcześniej obsypaną mąką i dobrze wyrabiać.
Podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na 40 minut.
Pierwszą część ciasto wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem. Orzechy włoskie drobno siekamy i wykładamy je na wierzch formy wyłożonej ciastem.
Formę z ciastem chowamy do lodówki, a tymczasem obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu. Dusimy aż dynia będzie miękka.Dodajemy do puree z dyni pokrojone w grubą kostkę obrane wcześniej jabłka i wszystko razem prażymy. Dodajemy cukier wg uznania , zmielone goździki , imbir oraz cynamon.
Tak przygotowaną masą jabłkowo - dyniową wykładamy na ciasto pokryte wcześniej orzechami.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy, wycinamy paski i układamy na masę tworząc kratkę.
Piec około godziny w temperaturze 170 C. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Coś spokojnego na zimowy wieczór:
2 komentarze:
Fajowe połączenie smaków w tej Twojej szarlocie:-).
szarlotka jest naprawdę pyszna, uwielbiam połączenie dyni z jabłkami :)
Prześlij komentarz