Makaron penne z pesto z kawałkami kurczaka |
Makaron z pesto i kurczakiem
Tym razem proponuję przygotowania bardzo prostej i szybkiej potrawy , a przy tym bardzo smacznej i sycącej. Makaron penne z filetem z kurczaka oraz pietruszkowym pesto to idealna kompozycja na obiad. Pesto z pietruszki robiłam po raz pierwszy , ale z pewnością nie ostatni. Pesto takie można oczywiście wykorzystać do obiadu , ale nie tylko- będzie też idealnie komponowało się jako dodatek do kanapek. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę ,o mnóstwie witamin i minerałów jakie posiada pietruszka nikomu chyba nie trzeba przypominać. Z pewnością ma ona pozytywny wpływ na nasz organizm , a przy tym kosztuje grosze.
Pesto z pietruszki
Składniki:
- 2 pęczki świeżej pietruszki
- oliwa z oliwek ok 1/4 szklanki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 suszone pomidory
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki pestek słonecznika
- łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Natkę dokładnie myjemy , osuszamy i pozbywamy się większych łodyg. Obieramy czosnek. Pestki słonecznika lekko prażymy na suchej patelni , uważając by się nie przypaliły.
Pietruszkę wraz z czosnkiem , suszonymi pomidorami oraz pestkami słonecznika dokładnie blendujemy. Dodajemy łyżeczkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny , doprawiamy solą i pieprzem , na koniec wszystko zalewamy oliwą i wszystko razem blendujemy. Tak przygotowane polskie pesto idealnie będzie pasować jako dodatek do pieczywa, makaronów czy kluseczek.
Składniki do przygotowania makaronu z pesto i kurczakiem :
- 2 filety z kurczaka
- przygotowane wg, przepisu pesto z pietruszki
- pół opakowania makaronu penne
- olej do podsmażenia
- przyprawy: sól czosnkowa , pieprz, słodka papryka , czy też inne ulubione przyprawy do podsmażenia kurczaka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu aldente. Po ugotowaniu odcedzamy , zostawiając przy tym 1/4 szklanki wody spod makaronu. Filety z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, przyprawiamy go przyprawami i zalewamy 1/4 szklanki sosu sojowego. Odstawiamy na parę minut , w tym czasie przygotowujemy pesto. Na patelni wok podsmażamy na odrobinie tłuszczu fileta z kurczaka , po usmażeniu przekładamy go na ręcznik jednorazowy , w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.
Na woka przekładamy makaron , dodajemy pesto z pietruszki , wodę spod makaronu i wszystko lekko podsmażamy , cały czas mieszając. Po chwili dodajemy fileta z kurczaka i ponownie mieszamy. Tak przygotowany makaron możemy udekorować świeżymi listkami pietruszki i skropić lekko oliwą z oliwek.
Smacznego :-)
1 komentarz:
Pyszności!
Prześlij komentarz