poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Mazurek kajmakowy



Przepyszny, wielkanocy mazurek kajmakowy z przeróżnymi bakaliami.

Mazurek Kajmakowy 


Składniki na spód : 
  • 160 g masła 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 250 g mąki 
Wykonanie : 
Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Połączyć ciasto w kulę, w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody w celu ułatwienia połączenia się składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Blaszkę  o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować margaryną  i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.






Masa Kajmakowa 

Składniki :

  • puszka gotowej masy kajmakowej ("krówkowej")
  • 150 g miękkiego masła 
Wykonanie : 
Miękkie masło ubić na puszysty biały krem, następnie stopniowo dodawać gotową masę kajmakową z puszki cały czas ubijając. Gotowy krem rozsmarować na spodzie.
Po ostudzeniu posmarować masą kajmakową oraz udekorować mazurek migdałami , żurawiną czy innymi suszonymi owocami wedle uznania. 




Smacznego :-)

1 komentarz:

Emma pisze...

Od dziś to mój ulubiony mazurek :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...