wtorek, 5 lutego 2013

Nalewka kokosowa

 
Likier kokosowy



Kokosowy zawrót głowy :-) 
Składniki:
- 400g wiórków kokosowych,
- 1 puszka mleczka kokosowego (opcjonalnie)
- 0,5 litra spirytusu,
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego,
- 2 szklanki wody,
- 1 cukier waniliowy,
Kokosówka :-)

Wykonanie:
Wiórki kokosowe wysypać na dno dużego słoika (u nas tradycyjnie posłużył do tego słój do kiszenia ogórków), dodać  mleko kokosowe (nie jest ono konieczne , ale wtedy smak jest bardziej wyrazisty) i zalać alkoholem.
Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 dni, od czasu do czasu wstrząsając . Po tym czasie przecedzić ,dodać rozpuszczony cukier waniliowy i wodę. Pomału dolewać mleko skondensowane , cały czas mieszając. Likier jest dobry do konsumpcji od razu ,czyli po 3- 4 godzinach, aż się schłodzi. Najlepiej trzymać go w lodówce. Odsączony kokos można później wykoszystać do różnych wypieków, ja prawie w całości zużyłam go do ciasteczek owsianych z rodzynkami i kokosem. Przepis na ciasteczka znajdziecie tutaj
Likier kokosowy jest naprawdę wart wypróbowania,  smakuje znakomicie :-) Idealny na kobiece spotkania, choć znam i mężczyzn- np. mój,którym przypadł do gustu. Z pewnością jest lepszy niż sklepowe malibu :-)
Smacznego :-)


2 komentarze:

Marta pisze...

oj lubię takie :)
mój likier kawowy tez jest na bazie mleka i jest mega słodki

GosieK pisze...

ja też bardzo lubię takie słodkości :))

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...