Placek po węgiersku z gulaszem |
Idealny na obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa.
Gulasz:
- 500 g mięsa gulaszowego wołowego,
- 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego,
- 2 czerwone papryki
- papryczka chili
- 1 duża lub 2 małe cebule,
- 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów)
- 1/2 kg pieczarek,
- 2-3 ząbków czosnku,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 1 1/2 szklanki bulionu,
- przyprawy: sól, pieprz, czubryca czerwona, papryka słodka i ostra, tymianek,
- olej
Mięso opłukać, pokroić w kostkę około 3 cm, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do brytfanki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki,czosnek przecisnąć przez praskę , paprykę pokroić w grubą kostkę . Przesmażyć chwilę warzywa na pozostałym oleju i przełożyć do mięsa. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki. Dusić około 1 godziny i 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.W razie konieczności podlewać pozostałością bulionu lub wodą.
Pod koniec gotowania dodać pokrojone pieczarki , aby się nie rozgotowały.
Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany.
Placki ziemniaczane:
- 1-1,5 kg obranych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, pieprz,
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utrzeć cebulę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i dobrze wszystko wymieszać.
Placki smażyć na tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Ważne by uformować duże okrągłe placki.
Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając nieco gulaszu do środka i polewając nim wierzch złożonego placka. Ozdobić kleksem śmietany, zieleniną, konserwowym ogórkiem czy papryką wg uznania.
Smacznego :-)
Placek po węgiersku z gulaszem |
Niewykorzystany gulasz możemy oczywiście zużyć na drugi dzień, świetnie będzie się komponował z kaszą, ryżem, ziemniakami czy nawet z samym pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możemy usmażyć małe placki ziemniaczane i podawać je ze śmietaną i cukrem (moje ulubione) czy zjeść nawet samem.
Dajcie znać czy lubicie takie smaki :)
4 komentarze:
Świetne danie na zimę-kaloryczne, kolorowe i pyszne- bardzo takie lubimy!
A teraz uwaga: nigdy nie jadłam placka po węgiersku... Aż wstyd się do tego przyznawać :)
oj to najwyższy czas spróbować :)
rzeczywiście idealne na jesień i zimę :) teraz czas na lżejsze potrawy :)
Prześlij komentarz