czwartek, 28 lutego 2013

Placki po węgiersku z gulaszem


Placek po węgiersku z gulaszem
Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsnym gulaszem to zdecydowanie uczta dla zmysłów, ale i spora dawka kalorii , ale czego nie robi się dla swojego ukochanego mężczyzny :-) Choć przyznam szczerze, że i ja od czasu do czasu lubię te smaki :)
Idealny na obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa. 

Gulasz:
- 500 g mięsa gulaszowego wołowego,
- 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego,
- 2 czerwone papryki 
- papryczka chili 
- 1 duża lub 2 małe cebule, 
- 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów)
-  1/2 kg pieczarek,
-  2-3 ząbków czosnku, 
-  2 liście laurowe, 
-  kilka ziaren ziela angielskiego, 
-  2-3 łyżki mąki pszennej, 
-  1 1/2 szklanki bulionu, 
-  przyprawy: sól, pieprz, czubryca czerwona, papryka słodka i ostra, tymianek, 
-  olej

Mięso opłukać, pokroić w kostkę około 3 cm, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do brytfanki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki,czosnek przecisnąć przez praskę , paprykę pokroić w grubą kostkę . Przesmażyć chwilę warzywa na pozostałym oleju i przełożyć do mięsa. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki. Dusić około 1 godziny i 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.W razie konieczności podlewać pozostałością bulionu lub wodą. 
Pod koniec gotowania dodać pokrojone pieczarki , aby się nie rozgotowały. 

Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany. 


Placki ziemniaczane:
-  1-1,5 kg obranych ziemniaków, 
-  1 duża cebula,
-  2 ząbki czosnku, 
-  2-3 łyżki mąki pszennej, 
-  1 jajko, 
-  przyprawy: sól, pieprz, 
-  olej do smażenia


Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utrzeć cebulę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i dobrze wszystko wymieszać.
Placki smażyć na tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Ważne by uformować duże okrągłe placki.

Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając nieco gulaszu do środka i polewając nim wierzch złożonego placka. Ozdobić kleksem śmietany, zieleniną, konserwowym ogórkiem czy papryką wg uznania. 
Smacznego :-)

Placek po węgiersku z gulaszem



















Niewykorzystany gulasz możemy oczywiście zużyć na drugi dzień, świetnie będzie się komponował z kaszą,  ryżem, ziemniakami czy nawet z samym pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możemy usmażyć małe placki ziemniaczane  i podawać je ze śmietaną i cukrem (moje ulubione) czy zjeść nawet samem.
Dajcie znać czy lubicie takie smaki :)



4 komentarze:

Anna i Grzegorz pisze...

Świetne danie na zimę-kaloryczne, kolorowe i pyszne- bardzo takie lubimy!

Crispy Biscuits pisze...

A teraz uwaga: nigdy nie jadłam placka po węgiersku... Aż wstyd się do tego przyznawać :)

GosieK pisze...

oj to najwyższy czas spróbować :)

GosieK pisze...

rzeczywiście idealne na jesień i zimę :) teraz czas na lżejsze potrawy :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...